fredag 7 november 2014

Vårt skolkök tar idéer från Tyresö

Gripsholmsskolans skolkök i ny regi januari 2015
Från och med den första januari har Gripsholmsskolan en egen kock. Vi har valt att ha Fornuddens skola i Tyresö som förebilds skolkök. De vann nämligen Arlas Guldko för ett år sedan, vilket är det bästa man kan vinna som skolkök. Jag själv har besökt skolköket för ett halvt år sedan. Det som utmärker skolköket är det positiva klimatet bland kökspersonalen och kontakten till skolans elever samt att det inte finns något halvfabrikat utan det mesta görs från grunden även örtsalt och smör. Så ni kan förstå varför vi valt att ha denna skola som förebild när vi inför januari startar upp vårt nya skolkök. Det är Gösta Rik som anställdes för tre år sedan på skolan som genomdrev sin tro på hur ett skolkök ska drivas, vilket efter två år resulterade i priset Arlas Guldko. 

I veckan besökte jag tillsammans med köksorna Susanne och Anu samt två elevrepresentanter från Matrådet skolan. Speciellt barnen var överlyckliga av att få vara med och laga mat. 

Framöver är det mycket som ska till innan allt är klar. Det är utbildningar för personalen, rutiner av Egenkontroll ska utarbetas för det nya köket, det ska uppfräschas i tillagningsköket. Ja listan är lång, men bra kommer det att bli. 

Vanessa jobbar i köket.

 Mira och Vanessa hackar morötter.

Gissa vem som fick portionera ut mat till hela Fornuddens skola, jo Mira och Vanessa. Bra jobbat!


Om en månad är det det köksan Mikaela, nye kocken samt resten av elevrepresentanterna från Matrådet som ska få besöka Fornuddens skola.

Ha det bra tills det!
/Stefan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar